A ZANE az “ISS-en kutatta a CO2 szenzorok titkait.

Már közel öt éve foglalkozunk a CO2 szenzorok alkalmazásával az IoT érzékelők világában. Izgalmas terület, sok új lehetőség van benne. Az Innoelectro2022 kiállításon is kiállítottuk az egyik eszközünket, a zCare szobaszenzort, ami főképp az otthoni idősgondozásban nyújt segítséget. A kiállításon sokan megtekintették a szenzort, valamint a “Kis szenzorok titkos élete” című előadásomban is beszéltem róla. Így jutott el a CO2 szenzorokkal kapcsolatos munkáink híre Dr. habil Szabó Sándor és Bodó Mihály professzor urakhoz akik épp anorexiás kísérleteket végeznek a Szegedi Egyetem barokamrájában Kecskeméten.  Bodó professzor úr a New Orleansi Ochsner University kutatója, csak rövid ideig tartózkodott itthon nálunk, amikor ezeket a sorokat írom, már épp visszafele van úton az USA-ba.

Dr. Lőwy Dániel közvetítésével felvettük a kapcsolatot, majd az elmúlt napokban több alkalommal is sikerült meglátogatnunk őket és közösen dolgoznunk Kecskeméten. Bodó professzor  úr egy saját maga által összeállított különleges készülékkel az agyi vérkeringéssel kapcsolatos vizsgálatokat végzett, mialatt mi az általunk vitt különböző CO2 szenzorokkal próbáltunk kvantitatív eredményeket felmutatni a vizsgálatban résztvevő páciens által kilégzett levegő CO2 tartalmáról.

 

Rendkívül inspiráló nagytudású kutatókkal együtt dolgozni ilyen különleges – szinte sci-fi filmekbe illő – környezetben. A munka során mi is új aspektusokat ismerünk meg az általunk alkalmazott szenzorok felhasználási területeiről. Az ország egyetlen barokamráját számos pilóta és űrhajós látogatta már meg. Itt készítették fel többek között Farkas Bertalant is. A barokamra belseje a pilóták és űrhajósok vizsgálatához szükséges különleges műszerekkel van felszerelve. Talán a hengeres geometriájának, vagy viszonylag szűk méreteinek köszönhető, de a belsejében tartózkodni olyan érzés, mintha az ISS-en lennénk.

barokamra

A mérések során azt vizsgáltuk, hogy a viszonylag könnyen beszerezhető, kedvező árú CO2 szenzorok alkalmasak-e az ember által kilélegzett széndioxid parciális nyomásának vizsgálatára az alveoláris ventillációban. Az eltelt pár nap alatt ezt a munkát csak elkezdeni tudtuk, a kutatás java még hátra van, de elmondhatjuk, hogy máris hasznos eredményekkel gazdagodtunk Kecskeméten. Ezúton is köszönjük az ott dolgozó kutatók közreműködését!

CO2 grafikon