Az élet a chip hiányon túl

2021 közepén még azt az előrejelzést kaptuk 22-re, hogy enyhülni fog a chip ellátottság globális hiánya. Rendkívül nehéz hónapokat éltünk át ezekben az időkben. Annyira nem lehetett már alkatrészeket kapni, hogy előfordult, hogy még egy filléres kondenzátor után is órákig kellett kajtani, hogy mivel helyettesítsük, honnan szerezzünk megfelelőt.

Azokhoz a cégekhez képest akik elsősorban beültetésre vannak berendezkedve mi viszonyag jó helyzetben vagyunk azzal, hogy itt vannak házon belül a jól felkészült mérnökeink. Bármikor megtehetjük azt, hogy ha nincs valamilyen alkatrész, akár át is tervezhetjük az egész panelt egy másik chipre, amit még lehet kapni. Ezt meg is tettük, amikor az egyik processzor teljesen eltűnt a piacról. A várható szállításra két éves határidőket kaptunk minden beszállítótól, ezért úgy döntöttünk áttervezzük a panelt másik kontrollerre. A kiszemelt alkatrészt alaposan leellenőriztük, több helyen is lehetett kapni belőle, nagyobb mennyiségek is rendelkezésre álltak. Hozzáfogtunk tehát gőzerővel az áttervezéshez. Két hét alatt elkészült az új kapcsolási rajz és panelterv. Gyártásba küldtük a PCB-t és hozzákezdtünk az alkatrészek berendeléséhez. Ekkor derült ki, hogy az elmúlt két hét alatt ezt a processzort is mindet elkapkodták, már egyetlen darab sincs belőle. Azóta már úgy fogunk hozzá elővigyázatosságból a panelek tervezéséhez, hogy legelőször megvesszük az alkatrészeket. Amíg meg nem érkezik, még a tervezéshez sem merünk már hozzáfogni.

Most, hogy elkezdődött a 2022-es év, egyelőre még nem látjuk a tavalyi biztató előrejelzésekre alapozva közeledne az alagút vége. Allokációs időszak van, a gyártók nem győzik visszatölteni a piacról kiszippantott alkatrészeket, ha valami bekerül egyik nap egy nagyobb katalógusáruház kínálatába, másnap már garantáltan nincs egy sem belőle. Úgy látjuk még továbbra is nehéz évnek nézünk elébe. Szerencsére biztató jeleket is látunk azért, ami picit tud enyhíteni a jelenlegi helyzeten. A kereskedők próbálnak olyan megoldásokat bevezetni, ami segíti a hozzánk hasonló fejlesztő cégeket abban, hogy legalább kisebb mennyiségek elérhetőek legyenek. Egyik ilyen eszköz az, hogy egyre több kereskedő maximalizálja az egyszerre kosárba tehető mennyiséget. Ennek az az előnye, hogy ha érkezik párezer alkatrész a disztribútorhoz, akkor mivel 100db-ban maximálták az egyszerre vásárolható adagot, ezért pár nap kell mire elfogy a készlet, tehát van esély beszerezni belőle. A másik ami segít, hogy be lehet az oldalon kapcsolni értesítést, hogy amennyiben érkezik az adott alkatrészből, akkor azonnal tudjunk róla. Korántsem vagyunk még túl ezen az iparágunkat súlyosan érintő válságon, de talán picit megis bízhatunk abban, hogy ez az év már tényleg elviselhetőbb lesz. Aktuális információkról igyekszünk naprakész tájékoztatással, hírekkel szolgálni a ZANE systems Facebook oldalán: https://www.facebook.com/ZaneSystems/