Az AGROmashEXPO 2022 kiállításon jártunk

Nemrég a ZANE systems és az Agrosentinels (https://agrosentinels.com/) csapata meglátogatta az egyik legrangosabb hazai mezőgazdasági kiállítást, az AgroMashExpot. Ennek a tapasztalatairól számolok be most röviden az én szemszögemből. Mindíg érdekes dolog az, amikor valaki egy olyan kiállításra megy el, ami igazából nem is az ő kifejezett szakterülete. Ez részben rám is igaz, hiszen villamosmérnökként áramköröket tervezek már szinte gyermekkorom óta, nem mondhatjuk azt, hogy a mezőgazdaságban telnének el a mindennapjaim. Családommal ugyanakkor mezőgazdaságban nőttem fel és azok az emlékek sosem fognak kirörlődni belőlem. Teheneket tartottunk, műveltük a földet, vezettem magam is a lovakat amikor a kukoricát töltögettük kifele fordított ekekapával. Gondolom ezt ma sorközművelésnek nevezik az agráripari szakemberek és manapság már nem a lovak és az ember összhangjára van bízva, hogy ne vágjuk ki hosszan a zsenge kukoricatöveket, hanem jó esetben már RTK GPS segíti a traktorvezetőt a pontos sorvezetésben. Lassacskán már azon is csodálkozni fogunk, hogy még ember ül a traktor vezetőfülkéjében.

Ez a digitalizációs folyamat ami a mezőgazdaságban zajlik, jól felkészült szakemberek sok erőfeszítést igénylő összehangolt munkájának az eredménye, amely nem egyik pillanatról a másikra fog elterjedni. Sokkal inkább egy olyan folyamatot kell elképzelni, amely során egyre több okos eszköz és megoldás kerül beépítésre a gépekbe, amely segíti vagy részben, esetleg teljesen kiváltja az ember munkáját. Vannak nagyon egyszerű de hasznos automatizmusok és olyan megoldások is, ahol nagyon komplex informatikai és elektronikai háttér oldja meg az adott feladatot.

Nekünk fejlesztőknek az az egyik fő kihívás, hogy ne egy újabb haszontalan kütyüt próbáljunk ráerőltetni a gépkezelőkre, hanem pont ellenkezőleg, egy olyan segítséget adjunk az általunk fejlesztett megoldással a kezébe, amely könnyebbé, biztonságosabbá teszi a mindennapi munkáját. A kiállításon villamosmérnöki kritikus szemem azt fürkészte, hol látok ilyen megoldásokat. Örömmel kell mondjam, nagyon sok olyan dolgot láttam, ami úgy gondolom nagyon hasznos fejlesztés a mezőgazdáknak. Ilyen volt például a hazai fejlesztésű nagy teljesítményű ultrahangos vadriasztó, vagy például az önjáró, automatizált munkagépek, csak hogy a viszonylag egyszerűbbtől a komplexebb megoldásig két szélsőséges esetet említsek.

https://doxmand.hu/termekkategoria/vadriaszto/

https://magyarmezogazdasag.hu/2021/08/01/potrete-kerteszeti-robotika-fellegvara

Mialatt végiglátogattuk a kiállítók standjait, nagyon sok helyen találkoztam olyan bűvös szavakkal mint pl. “online” “smart” “ISOBUS” “periféria”. Ezek is megerősítettek abban, hogy jó döntés volt amikor mezőgazdasági gépekhez kezdtünk el csapágyfelügyeleti szenzorokat fejleszteni. A gépgyártókkal minden standon elbeszélgettünk arról, ők, hogyan látják egy ilyen utólag könnyen telepíthető rendszer létjogosultságát. Az egy kissé meglepett, hogy a gyártók bár kínosan próbálnak ügyelni a központi (esetleg automata) zsírzórendszerek kiépítésére, ugyanakkor olyan megoldása jelenleg még senkinek sincs, ami legalább a leginkább kritikus helyen lévő csapágyak működését ellenőrizné. Arra gondolna az ember, hogy talán azért, mert az új és korszerű gépekben erre nincs is szükség? Szerencsém volt nagyon jól felkészült szakemberekkel is beszélgetni a standokon és minden beszélgetés során abban erősítettek meg, hogy ez nagy tévhit lenne ha valaki így gondolná. Egy teljesen új gépen is kiemelt probléma a csapágyak állapotának az ellenőrzése. Egy bálázóval egy szezon alatt akár 20.000 bálát is el lehet készíteni. Hatalmas teljesítmény lakozik ezekben a korszerű gépekben. A gyártók igyekeznek minden lehetségest megtenni a biztonságos és megbízható üzem érdekében. A lehető legjobb csapágyakat építik be, ugyanakkor azt be kell látnunk, hogy ez egy olyan terület, ahol a nagyteljesítményű csapágyak igencsak mostoha körülményeknek vannak kitéve. Örömmel tapasztaltam, hogy a nagyobb gépgyártók közel fele komoly érdeklődést mutatott a fejlesztésünk iránt. Az eredeti szándékunk a kiállítás meglátogatásával a piaci igények felmérése volt, tájékozódás, valamint hogy megvizsgáljuk azt, hogy az egyes géptípusokba hogyan lehet integrálni a megoldásunkat. Ehhez képest az azóta eltelt pár hétben már több gyártóval is elindultak tárgyalások a lehetséges együttműködésről. Bízom benne, hogy jövőre már saját standdal leszünk jelen ezek a rangos hazai szakmai börzén.