Beágyazott szoftverek fejlesztése

Beágyazott szoftverek fejlesztése

Vezérlőszekrény tervezése célgépekhez, PLC programozás

Ebben az üzletágban elsősorban ipari partnereink számára építünk vezérlőszekrényeket, PLC-s vezérléseket. A célgépek mechanikai és pneumatikus részeit a debreceni partnerünk a Plastic-Form Kft gyártja le az autóipari partnerei számára. Mi ezekhez a gépekhez tervezzük meg a vezérlést, majd megépítjük a vezérlőszekrényt, szükség esetén közreműködünk a szenzorok és a beavatkozók bekötésében, megírjuk a PLC programot.

Felügyeleti rendszerek

A cégünk név választásakor a RENDSZER szó belefoglalása tudatos volt. Mint ahogyan az is, hogy ezt többesszámban használjuk. Nap mint nap rendszereket építünk, a munkánk során folyamatosan rendszerekben gondolkodunk. A leggyakoribb termékek amiket gyártunk vagy valamiféle szenzorok, vagy beavatkozó elemek, esetleg ezek különféle kombinációi. Nem nehéz belátni, hogy a legkisebb szenzornak is csak akkor van értelme, ha a jelzést képes eljuttatni a felhasználóhoz. 

 

Példaképpen bemutatom, hogyan néz ki a jelnek az útja egy hűtőház hőmérsékletének a mérésekor, ez a példa kiválóan be fogja mutatni, később ezeknek a szenzoroknak a sokaságából hogyan fognak felépülni a rendszereink:

Az ügyfél hűtőházakat üzemeltető és karbantartó cég, azt szeretnék, hogy amennyiben valahol a hőmérséklet emelkedni kezd a megengedett érték fölé, akkor erről a karbantartó személyzet azonnal riasztást kapjon. Mindemellett az ügyfeleik számára lehetőséget kell biztosítani, hogy bármikor betekintsenek a hűtőházak hőmérsékleti adataiba akár visszamenőleg is ellenőrzés céljából.

 

A hőmérsékleteket a zTemp LoRaWAN szenzoraink mérik. A DS18B20-as hőmérséklet szenzor érzékeli a levegő hőmérsékletét a hűtőházban. Ezt olvassa ki öt percenként a zTemp processzora, és továbbítja a beépített antennája segítségével az úgynevezett subGigaHertzes sávban a LoRaWAN gateway-ek irányába. A hazai példánkban az Antenna Hungária vagy az IoT Zrt Kerlink vagy Mikrotik LoRa átjárói veszik a jeleket. Az alkalmazott hálózati szerver a szolgáltatótól függ, lehet akár Loriot vagy Chirpstack, TTN, Helium is. A hálózati szerverek az applikációs szerverünkre továbbítják a jeleket.

Applikációs szerverként ebben az esetben a TagoIO szolgáltatását használjuk, ahol lehetőség van egyaránt az adatok grafikus megjelenítésére valamint az értékekre figyelést is be tudunk állítani, így határérték átlépése esetén a rendszer automatikusan üzeneteket küld a felhasználónak. Az üzenetek lehetnek push üzenetek közvetlenül a Tago applikációjából, vagy email de akár SMS is.

 

A grafikonok akár webes felületen, akár mobiltelefonos applikációban is visszanézhetőek az arra feljogosított felhasználóknak. Az adatok számos eszközön és szoftveren át jutnak el a felhasználóig, mindezért cserébe rugalmas, költséghatékony, korszerű informatikai rendszerben kapcsolódnak össze a szenzoraink a hozzájuk rendelt ügyfelekkel. A rendszerünk robusztus,  megbízhatósága így kiemelkedően magas tud lenni, mindemellett mégis elmondhatjuk, hogy viszonylag egyszerű, könnyen karbantartható és skálázható.