Trendek az elektronikai tervezésben és az SMT gyártásban 2023-ban

5G CAT-M NB-IOT

Az elektronikai iparág folyamatos fejlődésének köszönhetően a 2023-as év tele van izgalmas újdonságokkal és új kihívásokkal az elektronikai tervezés és a felületszerelési technológia (Surface Mount Technology – SMT) területén. A gyors technológiai fejlődés és a fogyasztói igények növekedése miatt mint elektronikai tervezők és a SMT gyártók kénytelenek vagyunk lépést tartani az új technológiákkal és ez így is van rendjén! Ebben a blogposztban áttekintünk néhány fontos idei trendet, amelyekre érdemes odafigyelni.

1. Miniaturizáció

Az elektronikai eszközök miniaturizálása és az alkatrészek valamint az áramköri rajzolat magasabb sűrűsége továbbra is kulcsfontosságú. Egyre több BGA alkatrész jelenik meg a nálunk megforduló paneleken valamint a 0201 sem számít már kuriózumnak a beültetés során. Legtöbb NYÁK gyártó már standard pool-ban gyártja a 4/4mil-es rajzolatot is. A fogyasztói igények és az IoT (Internet of Things) eszközök térnyerése miatt a tervezőinknek olyan kisméretű és nagy teljesítményű eszközöket kell tervezniük, amelyek egyszerre kielégítik a funkcionalitást és a hordozhatóságot. Folyamatosan fejlesztjük gyártási folyamatainkat, hogy minél magasabb minőségi szinten legyünk képesek kielégíteni ezeket az igényeket is.

SMT

2. 4G-5G Technológia, CAT-M, Nb-IoT, LEO-SAT

Az 5G technológia terjedése nagy hatással van az elektronikai tervezés és a SMT gyártás területére. Az 5G hálózatok magasabb sebességet, alacsony késleltetést és megbízható kapcsolatot kínálnak, ami új lehetőségeket nyit meg az IoT eszközök és a vezeték nélküli kommunikáció terén. Továbbra is erős létjogosultsága van a LoRaWAN hálózatoknak, ugyanakkor idén már megjelentek az első olyan szolgáltatások, amelyek alacsony pályán keringő műholdakkal (LEO) közvetlenül IoT eszközökkel képesek kommunikálni. Mi mint fejlesztők már partneri kapcsolatokat alakítottunk ki több Európai szolgáltatóval és jelenleg is vannak még folyamatban lévő tárgyalásaink is ezen a területen.

3. Fenntarthatóság és Környezetvédelem

A fenntarthatóság és a környezetvédelem iránti igények továbbra is növekednek az elektronikai iparágban. Az elektronikai termékek tervezése és gyártása során egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az alacsony energiafogyasztásra, a könnyen újrahasznosítható anyagokra és a környezetbarát gyártási folyamatokra. Az elemes táplálású eszközöknél mikroamperes fogyasztásokat érünk el sleep módban és ezáltal többéves elem élettartamot tudunk garantálni az eszközeinkre akár egyetlen elemmel.

security

4. Automatizáció és Mesterséges Intelligencia

Az automatizáció és a mesterséges intelligencia (AI) egyre fontosabb szerepet játszik az elektronikai tervezés és a firmware fejlesztés valamint az applikációk fejlesztésének a területén. Az AI lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat fejlesszünk ügyfeleink részére, amellyel a parányi eszközök mintázatokat ismernek fel a jelalakokból és ez alapján önállóan intelligens döntéshozatalra képesek.

5. Kiberbiztonság

Az elektronikai termékek tervezése során a kiberbiztonság kiemelt figyelmet kap. A növekvő mennyiségű csatlakoztatott eszköz és az adatok fontossága miatt mint elektronikai tervezőknek és a gyártóknak folyamatosan szigorú biztonsági intézkedéseket kell  alkalmaznunk az általunk fejlesztett eszközök védelme érdekében. Gyakran a chip gyártók is hardveresen támogatják ezeket az erőfeszítéseket. Elég csak a LoRaWAN eszközök beépített 128bites AES titkosítását megemlítenem. Korábban egy ilyen biztonsági szint alkalmazása egy parányi szenzorban mind gazdasági, mind műszaki oldalról elképzelhetetlennek tűnt, ugyanakkor mára már ez a technológia a PCB design mindennapos részévé vált.

Remélem, hogy sikerült betekintést adnom a csapatunk aktuális szakmai kihivásaiba az elektronikai tervezés és SMT gyártás területén. Ha további információra van szüksége vagy kérdései merülnének fel, ne habozzon kérdezni!

PCB