KidCare szenzorfejlesztés: az alvásfigyelés titkai

alvó baba

Amikor egy fejlesztési folyamatba belefogunk, olyankor mindig meg kell értsük valamilyen szinten a projektfeladat hátterét is, mert nem elegendő önmagában az, ha csak egy részletes technikai leírást kapunk. Ennél a feladatnál amit most fogok bemutatni, azt a célkitűzést kaptuk, hogy mondjuk meg, hogy a baba akire a szenzort tették a vizsgált időszakban mennyit alszik.

A fejlesztés során többször konzultáltunk védőnőkkel, szülőkkel valamint alvásszakértővel. Alvásvizsgáló laborban is jártunk (ahova mint kiderült nem is olyan könnyű időpontot kapni). A szakemberektől kapott információk alapján kirajzolódott előttünk egy kép a feladatról. Hasonló dolgot kell megvalósítani, mint ahogyan a felnőtteknél vizsgálják okos eszközökkel az alvásciklust, de vannak azért lényeges eltérések is.

Miért is fontos az alvás vizsgálata, mérése a kisbabák esetén? Nos, egy csecsemő még teljesen eltérő ritmusban alszik a felnőttekhez viszonyítva. Ez komoly feladat elé állítja a szülőket a kezdeti időszakban, nem véletlenül készítik fel őket erre a védőnők már a jövevény érkezése előtt. Amikor arra panaszkodnak a szakembereknél a szülők, hogy sokat sír a baba akkor az egyébként szokásos rutinvizsgálatok mellett szinte midig felmerül a kérdés: mennyit aludt a gyerek. Erre nem könnyű válaszolni, mert a mi alvásunkhoz képest jóval rövidebb alvásokat kellene folyamatosan naplózni, összeadogatni.

Fontos lenne pedig pontosan tudni, mennyi időt töltött a baba alvással. Ez a feladat jól algoritmizálható és ezáltal az eszközünkkel pontosan mérhetővé tudjuk tenni. A KidCare babaszenzorban elhelyezett kifinomult szenzorok egyszerre látják a fényerőt, zajszintet (beleértve a baba hangját is), a baba mozgását, mocorgását, valamint a közvetlen környezetének a hőmérsékletét. Ezeknek a jeleknek a finom változásai nagyon jól képesek indikálni a legtöbb helyzetet ami az alvás és az ébrenléti állapot megkülönböztetését teszi lehetővé:

– mikrofon: ha csendes minden, a gyermek sem ad ki hangokat, csak alapzajokat esetleg magát a baba légzését hallja a szenzorunk csupán, akkor tudjuk hogy nagy valószínűséggel alszik épp a baba. Hasonló a funkció, mint ami a légzésfigyelő eszközökben is megtalálható.

– fényerő: meg tudjuk mondani, hogy éri-e a babát az alvását zavaró fényhatás

– hőmérséklet: A hőmérséklet ingadozása összefügg azzal, hogy milyen mély az alvás. Pár tized Celsius emelkedés történik mélyalvás alatt, ennek a mérése lehetővé teszi az alvás minőségének a meghatározását.

– aktivitás: ez a szenzor a baba apró mozgásait is képes figyelni és megmondani számunkra, hogy amit érzékelünk finom mozgásokat az a baba légzése vagy alvással járó mocorgása, vagy felébredt a gyerek. Ébrenlét alatt ugyanez a szenzor teljesen eltérő dolgkat fog figyelni, mint amikor alvásra van kihegyezve a működése.

A rendszer ezeket a szenzorokat nem külön-külön kezeli, hanem képes a jeleket összefüggésében vizsgálni. Ezzel tehető igazán hatékonnyá és pontossá a babaszenzor működése.