PCB design trendek 2023-ban

Erdei Zoltán — NYÁK tervezés specialista

- az életben csak egy dolog állandó és az nem a PCB layout -

A nyomtatott áramkörök tervezésének új kihívásai

projekteken keresztül bemutatva

Az áramkörök komplexitása évről évre nő. Ahogyan fejlődnek az általunk alkalmazott technológiák és gyarapodik a tudásunk az az általunk fejlesztett termékeken is viszontlátható. Egyre több intelligenciával tudjuk felruházni az általunk tervezett elektronikákat. Ezeknek az okos algoritmusoknak a magját legtöbb esetben maga a megrendelőnk fejleszti, mi pedig az a technológiai partner vagyunk, aki műszaki téren nyújt segítséget abban, hogy az általa kitalált funkciókkal és tudással felruházzuk a termékét. A magas szinten alkalmazott szakmai tudás mellett a kulcs minden esetben az ügyfél és különböző területeken dolgozó szakembereink közötti szoros és hatékony kommunikációban rejlik.

Elektromos autó teljesítmény-elektronikájának a tervezése

Az áramkörtervezési kihívás itt egyben a technológiai korlátok feszgetését is jelenti. Az igény erős arra, hogy minél erősebb számítástechnikai képességekkel rendelkező magot helyezzünk el a panelen, ugyanakkor nagyteljesítményű félvezetők és csatlakozók, nagyáramú vezetősávok kialakítására is szükség van ugyanazon a panelen a teljesítményelektronikának. Mindezeket úgy kell tudni elhelyezni egymás mellett, hogy amikor a reflow kemencébe kerül majd a panel, akkor az apró alkatrészek se égjenek meg, de a nagyáramú csatlakozások is le tudjanak szépen forradni. 

IoT szenzor az idősgondozásban

A termék akár beépített elemről is képes hetekig működni folyamatos online kommunikáció mellett. Egy ilyen IoT terméknél az alacsony készenléti és üzemi fogyasztás eléréséhez az különböző szakterületek közötti együttműködés elengedhetetlen. A firmware fejlesztők a processzor architektúrájának a legmélyebb rejtelmeit is jól kell ismerjék de ez még korántsem elég. Ha akár csak egy rosszul elhelyezett felhúzó ellenállást hagyunk véletlenül a tervben, akkor már nem lesz lehetőségünk arra, hogy elérjük a kívánt üzemidő eléréséhez szükséges mikroamperes áramokat.

Szenzorfejlesztés a mezőgazdaság számára

Több olyan áramkörtervezési feladaton dolgozunk aktívan jelenleg is, amely mezőgazdasághoz, vagy mezőgazdasági gépekhez, technológiákhoz kapcsolódik.  A vezetéknélküli kommunikáció minden szinten alapvető követelmény, de az ISOBUS használata is széles körben terjed. Felügyeleti rendszerek, LoRaWAN és még 5G alapú fejlesztések is folyamatosan bukkannak fel az újabb projektekben.

Robotika a növénytermesztésben

A hidropóniás alkalmazások az év sikertörténetei, örömmel dolgozunk mi is hardverfejlesztőként ezeknek az okos termelési eszközöknek a vezérlőelektronikáin. Több területen is zajlanak fejlesztések, egyes esetekben pedig ezekkel párhuzamosan kutatási feladatok is. Az egyik nagy terület a szenzorok. A hagyományos értelemben vett érzékelőkkel ellentétben ma már a szenzorok is okos eszközök, nem csupán mérni tudnak valamilyen fizikai paramétert, de szükség esetén döntést is hoznak, trendet figyelnek, integrálják, diggerenciálják a mért jelet, fuzzy logikát alkalmaznak és sok más hasonló módszert annak érdekében, hogy a felhasználó már csak a számára szükséges végeredményt lássa.