Kapcsolási rajz

Kapcsolási rajz

Sokan nem is gondolnák, de az elvirajzok tervezése gyakran táblán, papírlapon, szalvétán, vagy épp valamilyen szimulációs szoftverben kezdődik el. Aztán természetesen az integrált tervezőrendszerünk elvi kapcsolási rajz tervező részében folytatódik. Általában nem egy nagy lapon lesz megrajzolva a kapcsolási rajz, hiszen azt akarjuk, hogy jól áttekinthetőek legyenek a munka egyes részletei. A funkcionálisan együvé tartozó részek kerülnek egy-egy lapra és ezeket a blokkokat magasabb szinten lévő lapokon kapcsoljuk egymáshoz. Ezt a tervezési struktúra lehetővé teszi számunkra, hogy akár többezer alkatrészt tartalmazó berendezés kapcsolási rajza is áttekinthető maradjon.

Az elvi kapcsolási rajz egy absztrakciós eszköz, egy grafikus nyelv. A kapcsolási rajz nem azt kell tükrözze, hogyan fog kinézni a megtervezendő panel, sokkal inkább azt kell megmutassa, hogyan fog működni a megtervezett áramkör. Ne tévesszen meg senkit sem az a sztereotípia, miszerint az áramkörtervezés nagy része rajzolási munka lenne. Mind munkaidőben, mind szaktudásban nagyon fontos része az áramkörtervezésnek a megfelelő alkatrészek kiválasztása. A kiválasztás során figyelembe kell venni azt, hogy az adott áramkörre milyen körülmények fognak hatni, valamint azt is, hogy milyen szabványok és egyéb előírások érintik az adott áramkör működését. 

Arra is sor szokott kerülni hogy olyan partnerekkel dolgozunk együtt, akik hozzánk hasonlóan szintén áramkörtervezéssel foglalkoznak. Számos ilyen partnerünk van. Egy részük saját termékét fejleszti, gyártja, míg mások hozzánk hasonlóan tervezőirodát működtetnek. Azért kérnek fel bennünket az együttműködésre, mert a kapacitásukat így jobban tudják optimalizálni és a számukra leginkább kritikus fejlesztési lépésekre fókuszálhatnak. 

 

A tápegységek amiket tervezünk az áramköreinkhez, a legtöbb esetben kapcsolóüzeműek, hogy jó hatásfokkal rendelkező áramköröket tervezhessünk. Az áramkörök szinte mindegyikén van valamilyen okosság, egy vagy akár több mikrovezérlő, esetleg FPGA vagy más céláramkör vagy modul. A tervezőink kreatívan használják a különböző színeket, ábrákat, vonal stílusokat, hogy ezekkel az eszközökkel is még informatívabbá, könnyebben értelmezhetővé tegyék az adott kapcsolást.